E 471 Mono- og diglycerider af fedtsyrer

Beskrivelse

Fedtstoffer består af fedtsyrer (E 470) og glycerol (E 422). På glycerol kan være hæftet 1-3 spisefedtsyrer, og de hedder så glycerider. Med 1 fedtsyre hæftet på hedder det monoglycerid, med 2 fedtsyrer diglycerid og med 3 fedtsyrer triglycerid. Triglycerider udgør hovedparten af fedtstoffer og olier og er en normal fødevare. Ved f.eks. kogning og bagning vil en del af fedtet blive nedbrudt til mono- og diglycerider. Det fedt, man anvender som udgangsmateriale, kan stamme fra ikke alene planter, men også dyr, herunder svin.

Må bruges i

Mono- og diglyceriderne må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Må også bruges til modermælkserstatninger med højst 4 g/liter og til børnemad på basis af cerealier med højst 5 g/kg.

Funktion

Mono- og diglycerider bruges som emulgatorer. Herudover kan det bruges i brød til at holde det frisk længere. Dette gælder især brød bagt af hvedemel.

Sundhedsmæssige forhold

Mono- og diglycerider dannes normalt fra fedt, både i maden og når fedt fordøjes. Virkningen adskiller sig ikke meget fra fedts, og ADI er da heller ikke begrænset.