E 481 Natriumstearoyllactylat
E 482 Calciumstearoyllactylat

Beskrivelse

Begge fremstilles syntetisk ud fra mælkesyre (E 270) og stearinsyre (E 570). Stearinsyren kan stamme fra dyr, herunder svin.

Må bruges i

Kager, morgenmadscerealier, likører, snacks, tyggegummi, desserter, slik, kaffe»fløde«, kød på dåse (hakket eller i tern), pulvere til varme drikke, diætetiske produkter og visse typer brød. Der må bruges mellem 2 og 5 g/kg. Det vil tage knap et kvart kilo dessert med 5 g stof/kg at nå op på ADI.

Funktion

Bruges som stabilisator og emulgator. Man begyndte at anvende disse stoffer i 60’erne. Specielt bruges de i bageriindustrien for at få dejen til bedre at kunne tåle en hårdere mekanisk bearbejdning. Stofferne giver et større volumen af hvedebrød, end det ellers ville have. Brødet bliver mere ensartet og får en længere holdbarhed, specielt, når stofferne anvendes sammen med mono- og diglycerider (E 471).

Sundhedsmæssige forhold

Stofferne nedbrydes i kroppen til stearinsyre og mælkesyre, der i de aktuelle mængder er harmløse forbindelser. ADI er 20 mg/kg legemsvægt.