E 507 Saltsyre (Chlorbrinte)

Beskrivelse

Saltsyre er en stærk syre. Den består af brint (hydrogen) og chlor og forekommer naturligt bl.a. i mavesækken (»mavesyre«). Fremstilles kemisk. Saltene hedder chlorider efter det latinske navn på syren: acidum hydrochloricum (se næste stoffer E 508 – E 511).

Må bruges i

Saltsyre må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Må også bruges i overgangskost.

Funktion

Syre. Surhedsregulerende middel.

Sundhedsmæssige forhold

Alle, der har prøvet at få et (surt) opstød, ved, at saltsyre er hudirriterende. Koncentreret saltsyre er ætsende og dampene farlige at indånde. Anvendt i mad er syren meget fortyndet og delvis neutraliseret – ellers ville maden være uspiselig – og er her uden problemer. Hvis man neutraliserer saltsyre med den stærke base natriumhydroxid (E 524), får man vand og natriumchlorid, som er almindeligt køkkensalt. ADI er ikke begrænset.