E 551 Siliciumdioxid (»Kiselsyre«)

Beskrivelse

Silicium eller kisel er det næstmest udbredte stof i naturen. Det findes især i form af mineraler (f.eks. i flintesten), men forekommer også i små mængder i alt levende, inklusive mennesker. Betegnelsen »kiselsyre« er ikke helt korrekt, da selve kiselsyren er siliciumdioxid, der har optaget vand. Kiselsyrens salte kaldes »silikater« (se stofferne E 552 – E 559).

Må bruges i

Fødevarer på pulverform og på tabletform med 10 g/kg. Derudover må det bruges til ost i skiver, til ris og på overfladen af pølser. Må desuden anvendes til tørre cerealier beregnet til småbørn.

Funktion

Siliciumdioxid bruges som antiklumpningsmiddel og tablethjælpestof.

Sundhedsmæssige forhold

Silicium er et af de mest udbredte grundstoffer i naturen og forekommer også i vid udstrækning i vores mad. Alligevel er der nogen, der hævder, at man behøver ekstra tilskud. Det er der ikke noget, der tyder på, hvilket i 2004 er blevet bekræftet af EFSA’s ernæringspanel. I nogle dyreforsøg har man set effekter på nyrerne ved meget høje doser, men i normale mængder vil siliciumdioxid og silikater passerer mave-tarmkanalen uden at blive optaget i kroppen og er harmløse. ADI er ikke begrænset.