E 574 Gluconsyre
E 575 Glucono-d-lacton (Glucono-delta-lacton)
E 576 Natriumgluconat
E 577 Kaliumgluconat
E 578 Calciumgluconat

Beskrivelse

Gluconsyre er det naturlige omsætningsprodukt, når kroppen forbrænder glucose (druesukker). Glucono-delta-lacton dannes ved indre ringslutning i gluconsyre, mens de øvrige stoffer i gruppen er salte af gluconsyren. Tilsætningsstofferne fremstilles ved iltning af glucose.

Må bruges i

Gluconsyre, dens salte og dens lacton må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Glucono-delta-lacton må herudover anvendes som hævemiddel til kiks og tvebakker beregnet til småbørn.

Funktion

Hævemidler og surhedsregulerende midler og farvestabiliserende i kødvarer. Stofferne bruges i f.eks. spegepølser og hytteret for at undgå den mere besværlige anvendelse af mælkesyrekulturer.

Sundhedsmæssige forhold

Glucono-delta-lacton og saltene omdannes til gluconsyre, som er det stof, kroppen selv danner, når den forbrænder glucose. Stoffet har været testet i en række dyreforsøg uden at have vist nogen form for skadevirkning. JECFA fastsatte i 1974 en ADI på 50 mg/kg legemsvægt, en værdi de ændrede til ikke begrænset i 1986 på baggrund af, at stoffet forekommer naturligt i kroppen i forvejen. I 1990 fastsatte SCF ligeledes en ikke begrænset ADI for stofferne.