E 626 Guanylsyre
E 627 Dinatriumguanylat
E 628 Dikaliumguanylat
E 629 Calciumguanylat
E 630 Inosinsyre
E 631 Dinatriuminosinat
E 632 Dikaliuminosinat
E 633 Calciuminosinat
E 634 Calcium-5’-ribonucleotider
E 635 Dinatrium-5’-ribonucleotider

Beskrivelse

Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange fødevarer, f.eks. kød. Med en fællesbetegnelse kaldes de nukleinsyrer eller puriner. Syrerne fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk, og saltene fremstilles fra syrerne.

Må bruges i

Nukleotiderne må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, op til 500 mg/kg. Dette kan forekomme urimeligt højt sammenlignet med de 50 mg, der tilsyneladende var nok ifølge tidligere danske regler.

Funktion

Smagsforstærkere, der uden selv at have smag kan øge smagsværdien af proteinholdige fødevarer, især kød og fisk. Er 10-20 gange mere effektive end glutamat (se E 620 – E 625).

Sundhedsmæssige forhold

Stofferne forekommer naturligt i føden, og de mængder, der skal bruges for at opnå smagsforstærkende effekt, er små i forhold til det naturlige indtag. Derfor har hverken JECFA eller SCF fundet det nødvendigt at begrænse ADI. Dog skal folk med gigt (urinsyregigt, podagra) være opmærksomme på, at disse stoffer kan forværre deres tilstand. Hvis ens læge specielt har advaret imod kost med puriner, bør man undgå disse stoffer, men det kan være svært.