E 902 Candelillavoks

Beskrivelse

Voks der udvindes af træet Euphorbia antisyphilitica, der vokser i Mellemamerika. Voksen udskilles på stamme og grene, hvorfra den kan opsamles.

Må bruges i

Må bruges til overfladebehandling af slik, snacks, nødder, kaffebønner og kosttilskud på tabletform. Herudover må æbler, pærer og ferskner samt citrusfrugter, ananas og meloner også behandles med candelillavoks.

Funktion

Overfladebehandlingsmiddel, som giver en blank overflade. Foruden i fødevarer anvendes det (eller har det været anvendt) også i bonevoks og skosværte.

Sundhedsmæssige forhold

Da stoffet er et naturprodukt, som har været anvendt traditionelt, har det ikke været så vel undersøgt som stoffer af nyere oprindelse. De undersøgelser der er foretaget, har imidlertid ikke vist nogen form for skadevirkning, så selvom det ikke er muligt at fastsætte en egentlig ADI, har ekspertkomitéerne dog accepteret brugen som blankemiddel til frugter og slik samt som tyggegummibase i henholdsvis 1990 (SCF) og 1992 (JECFA). Førstnævnte gjorde dog accepten midlertidig og efterlyste nye data.