E 905 Mikrokrystallinsk voks (Paraffinvoks)
Paraffinolie

Beskrivelse

Isoleres ud fra råolie ved oprensning. Paraffinolie er flydende, mens paraffinvoks er fast og sprød.

Må bruges i

Paraffinvoks er nu tilladt som overfladebehandling af konfektureprodukter (undtagen chokolade), og melon, papaya, mango og avocado. Paraffinolie er ikke tilladt som direkte tilsætningsstof, men som teknisk hjælpestof vil det fortsat kunne bruges som slipmiddel til lakridsprodukter og produkter på basis af sukker, hvor de overførte mængder vil være små. Herudover må det anvendes til indfedtning af indfyldningstragte og indvendige maskindele i afvejningsmaskiner til brød. Man kan derfor undre sig over, at man i nogle supermarkeder kan se paraffinolie stå på hylderne lige ved siden af spiseolierne. Det er da næsten det samme som at opfordre til at betragte det som mad.

Funktion

Paraffinolie anvendes som smøremiddel i maskiner, på bageplader og andre overflader, hvor maden kunne hænge fast, og tidligere som overfladebehandling (blankning) af slik. Paraffinvoks anvendes som tyggegummibase og i skorpen på ost foruden som overfladebehandlingsmiddel. Anvendes desuden til behandling af papir (vokspapir). Paraffinolie har i mange år været indtaget i skefuldevis som afføringsmiddel og under 2. verdenskrig som erstatning for spiseolier.

Sundhedsmæssige forhold

Tidligere hæftede man sig mest ved den mulige forekomst af forureninger stammende fra den råolie, som anvendtes til fremstillingen. Der kunne således være tale om de kræftfremkaldende polyaromatiske hydrocarboner (PAH). For disse stoffer er der direkte regler om, at de ikke må være til stede i paraffinen. Selvom paraffinolie som sådan praktisk talt ikke absorberes i kroppen, men passerer uændret gennem mave-tarmkanalen, vil små mængder alligevel kunne optages og vil så aflejres i lever, milt, lymfeknuder og fedtvæv. Da nogle undersøgelser i slutningen af firserne så viste, at der hos forsøgsdyr kunne forekomme uheldige skadevirkninger i disse væv, blev man mere betænkelig og forlangte en lang række undersøgelser for fortsat at ville acceptere paraffin som tilsætningsstof; ja, i England, hvor undersøgelserne blev lavet, forbød man stofferne. Andre steder valgte man at se tiden an og vente på de supplerende undersøgelser, før man skred til forbud. Da de forlangte undersøgelser imidlertid ikke var kommet inden tilsætningsstofdirektivet blev vedtaget, undlod man at tage stofferne med som tilladte tilsætningsstoffer, og de var derfor ikke længere tilladte som direkte tilsætning. Imidlertid er der sidenhen fremkommet tilstrækkeligt med undersøgelser til at ekspertkomitéerne i 1995 har kunnet fastsætte ADI-værdier for ganske bestemte kvaliteter. Paraffinvoks med klart definerede egenskaber er derfor igen blevet optaget på listen som godkendt tilsætningsstof. Andre kvaliteter, hvorunder paraffinolie hører, vil fortsat ikke være acceptable som direkte tilsætning. Dog har JECFA i 2002 givet ADI til enkelte kvaliteter af paraffinolie også, så måske er også denne på vej tilbage til Positivlisten.