E 953 Isomalt

Beskrivelse

Er en sukkeralkohol ligesom de andre svagt sødende stoffer (se E 420 sorbitol).

Må bruges i

Må ikke bruges i drikkevarer, men ellers må isomalt, ligesom de øvrige sukkeralkoholer, bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de andre fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Anvendt som konsistensmiddel vil der normalt ikke være tale om mængder, som kan virke afførende. For at kunne virke som sødestof skal der derimod anvendes væsentligt større mængder, der godt vil kunne virke afførende. Som sødestof må isomalt anvendes i sukkerfrie desserter, is, syltetøj og marmelade, slik, kager og morgenmadscerealier. Må herudover anvendes i saucer, sennep og produkter til særlig ernæring. Hvis der anvendes mere end 10%, skal produktet forsynes med en advarselsmærkning om mulig afførende effekt.

Funktion

Konsistensmiddel og sødestof, der søder lidt mindre end sukker.

Sundhedsmæssige forhold

Isomalt har samme effekt på godt og ondt som de andre sukkeralkoholer, som beskrevet under sorbitol (E 420). Er rimelig tandvenligt, giver næsten lige så mange kalorier som sukker, er ikke specielt velegnet til diabetikere og kan give diarré. ADI er ikke begrænset, dog skal man tage højde for den afførende virkning.