E 955 Sucralose

Beskrivelse

Sucralose er fremstillet ud fra sukker, hvor man har anbragt tre chloratomer, og dets mere korrekte kemiske navn er derfor trichlorogalactosucrose, men producenten har foretrukket det mere mundrette sucralose.

Må bruges i

Stort set de samme produkter som saccharin. I læskedrikke må anvendes 300 mg/l og i faste fødevarer typisk fra 400 til 1000 mg/kg. Der skal indtages 3 liter læskedrik med 300 mg/l eller mere end 1 kg kage for at nå op på ADI.

Funktion

Kunstigt sødestof, som søder ca. 600 gange mere end sukker.

Sundhedsmæssige forhold

På baggrund af mange undersøgelser har JECFA tildelt sucralose en ADI på 15 mg/kg legemsvægt allerede i 1990. SCF var dog mere tøvende, da de vil være mere end almindeligt sikre på, at der ikke er problemer. Det skyldes, at man med andre chlorerede forbindelser tidligere har fået ubehagelige overraskelser, og sådanne vil man altså gardere sig imod. Stoffet blev forholdsvis tidligt godkendt i Canada og Australien og siden 1998 også i USA. De amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) havde reelt godkendt det allerede ti år før, men godkendelsen blev udsat efter politisk pres på grund af den europæiske skepsis og på grund af, at det er en chloreret forbindelse. Nu er det dog godkendt, men med en ADI som kun er 5 mg/kg legemsvægt (hvilket dog stadig er ret højt i forhold til sødeevnen). SCF har vurderet stoffet på ny, og i 2000 fastsatte også de en ADI på 15 mg/kg legemsvægt på linie med JECFA. I december 2003 blev dette afspejlet ved, at sucralose blev indføjet i sødestofdirektivet, og fra 1. januar 2005 vil det blive godkendt i Danmark. Det går stærkt i de kredse.