E 999 Quillaiaekstrakt

Beskrivelse

Udtræk af kvillajabark (panamabark, sæbebark) fra træet Quillaia saponaria, som vokser i Sydamerika. Indeholder stoffer af typen, der kaldes saponiner, som har effekt som sæbe.

Må bruges i

Læskedrikke og cider med op til 200 mg/liter. Dvs. at ADI kan nås med 1,5 liter læskedrik. Man vil næppe møde stoffet i nogen af de drikke vi er vant til at få herhjemme, men i drikke som ginger beer og shandy, som er populære bl.a. i England, er de normalt anvendt.

Funktion

Kvillajabark og ekstrakt har været brugt til vask af blandt andet tekstiler. Saponinerne i barken er stærkt emulgerende. I drikkevarer bruges stoffet som skummiddel og giver et højt og stabilt skum.

Sundhedsmæssige forhold

Som med mange andre tilsætningsstoffer af naturlig oprindelse er quillaiaekstrakt ikke så velundersøgt som mange andre tilsætningsstoffer, men har dog været undersøgt i en række forsøg, og ekspertkomitéerne har fastsat en ADI på 5 mg/kg legemsvægt. JECFA gjorde den i 2001 midlertidig, fordi de gerne ville have yderligere oplysninger om sammensætningen af de ekstrakter som rent faktisk bruges, og i 2003 bekræftede de ADI på 5 mg for én type ekstrakt, mens en anden type, som blev vurderet samtidig, ikke fik nogen ADI. Noget kunne tyde på, at det var på tide, at også EU systemet fik kigget nærmere på det.