E 1201 Polyvinylpyrrolidon (Povidone, PVP)
E 1202 Polyvinylpolypyrrolidon (Crosspovidone, PVPP)

Beskrivelse

Syntetiske polymerer fremstillet af stoffet vinylpyrrolidon. PVP er opløselig i vand, mens PVPP, som fremstilles ud fra PVP ved krydsbinding, er uopløselig.

Må bruges i

Må kun bruges til kosttilskud på tabletform og i sødetabletter.

Funktion

Begge stoffer bruges som tablethjælpestoffer, PVP til at lette selve fremstillingen af tabletterne og til at holde dem hele, mens de er i emballagen; PVPP medvirker til at få tabletten til at smuldre, når man først har spist den eller kommet den i vand som f.eks. brusetabletter.

Sundhedsmæssige forhold

PVP har været vurderet som generelt tilsætningsstof af JECFA gennem mange år. Først fastsattes en ADI på 1 mg/kg legemsvægt, som senere blev trukket tilbage på grund af mistanke om mulig skadelig effekt på immunforsvaret. Efter mange yderligere undersøgelser var komitéen overbevist om, at der ikke var en sådan effekt, og fastsatte i 1983 en midlertidig ADI på 25 mg/kg legemsvægt. I 1986 fastsattes så en ADI på 50 mg/kg legemsvægt. Da PVPP passerer uabsorberet og uændret gennem mave-tarmkanalen og ikke har vist nogen tegn på skadelig effekt, har stoffet af JECFA fået en ADI, som ikke er begrænset. SCF fandt på den baggrund stofferne acceptable som tablethjælpestoffer, men var ikke parat til at acceptere dem til generel anvendelse og har heller ikke fastsat en ADI. Selvom stoffet i sig selv ikke har vist kræftfremkaldende effekt, har udgangsmaterialet, vinylpyrrolidon, vist sig at give tumorer i forsøgsdyr. Der er derfor fastsat lave maksimumgrænser for, hvor meget der må forekomme i stofferne.