Allergi

Beskrivelse

Sygdom, der ytrer sig ved, at man reagerer over for en eller flere ting, der normalt er harmløse, som f.eks. husstøv, pollen, mælk og æg. Symptomerne kan bl.a. være astma, høfeber, nældefeber eller eksem. Når det bliver særligt slemt, kan man få et såkaldt anafylaktisk chok, hvor hele kroppen reagerer voldsomt og hvor dødsfald kan ske. Allergiske reaktioner kan også medføre alvorlige mave-tarmforstyrrelser. Overfølsomhed over for tilsætningsstoffer involverer, i modsætning til egentlig allergi, normalt ikke kroppens naturlige forsvarsmekanisme (immunsystemet), og denne form for overfølsomhed kaldes intolerans. Symptomerne er dog de samme som ved allergi. Se ogå - tilsætningsstoffer allergi - hvor de stoffer som er rapporteret at kunne udløse allergiske reaktioner er vist, hvad enten den bagved liggende mekanisme er egentlig allergi eller intolerans. Der er flere mennesker, der er allergiske over for andre indholdsstoffer i maden end over for tilsætningsstofferne, og for dem kan det være virkelig svært at lokalisere de varer, som kan indeholde den eller de ingredienser, de nu er allergiske overfor. Se også - ingredienser allergi - der viser de hyppigst forekommende ingredienser, som kan forårsage udbrud af allergiske anfald, samt de betegnelser de ofte kan være deklareret med. Her er også anført de ingredienser, som fremover altid skal være mærket uanset mængde Selvom ens allergi oprindelig ikke har haft noget med fødevarer at gøre, er der visse former for allergi, der også kan give problemer med fødevarer. Det drejer sig f.eks. om nikkelallergi og pollenallergi. Har man først udviklet en nikkelallergi, vil man også kunne reagere på en række fødevarer med et højt indhold af nikkel. Hvis man lider af pollenallergi, kan man risikere også at få allergiske reaktioner af visse fødevarer, herunder en række krydderier, uanset om det er pollensæson eller ej. Fødevarestyrelsen har i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet udgivet to pjecer kaldet Nikkelallergi og mad hhv. Pollenallergi og mad. De kan bestilles gennem Fødevarestyrelsen.