Antioxidant

Beskrivelse

Stof, der hæmmer den ødelæggelse af maden, som skyldes påvirkning fra luftens ilt (oxygen). Den ses som harskning af olie og fedt, samt brunfarvning af frugter og grøntsager. Antioxidanter kan også hæmme nedbrydning af visse vitaminer (A, D, E og C). Stoffer, der anvendes som antioxidanter.Antioxidanterne har en beskyttende effekt, men hvis en olie først er blevet harsk eller den skrællede kartoffel brun, hjælper nok så mange antioxidanter ikke. For at få glæde af antioxidanterne må man altså starte med friske råvarer. Det er ligeledes vigtigt at anvende den rette dosering. Hvis antioxidanter overdoseres, kan de optræde som pro-oxidanter, dvs. at i stedet for at beskytte mod dannelse af frie radikaler er de med til at skabe dem. Det kan være slemt nok i maden, som altså ikke længere bliver beskyttet. Men hvis man overdriver mængden af antioxidanter som kosttilskud i de såkaldte megadoser, vil de kunne have modsat effekt på helbredet. Senest har man, som beskrevet under E 160b, set, at for meget beta-caroten kan fremme tobaks kræftfremkaldende effekt.Antioxidanter har numre fra E 300 – E 385. Derudover har stofferne E 220 – E 228, svovldioxid og sulfitter, og E 270, mælkesyre, foruden andre egenskaber, også effekt som antioxidanter.Stoffer, som sandsynligvis vil blive godkendt i fremtiden, er TBHQ og 4-hexylresorcinol.