Curdlan

Beskrivelse

En gummiart (kulhydrat) af den såkaldte beta-glucan type, som dannes af mikroorganismen Alcaligines faecalis, hvorfra den udvindes på samme måde som lignende stoffer, nemlig xanthangummi (E 415) og gellangummi (E 418). Ligesom andre gummier af denne type (E 412 – E 418) danner stoffet en gelé i vandigt miljø og kan derfor bruges til at stabilisere en lang række fødevarer som for eksempel dressing, desserter og iscreme. Der er også mange forslag til at anvende stoffet som fedterstatter i funktionelle fødevarer, så de kan markedsføres som slankende. Da stoffet kemisk og funktionelt ikke adskiller sig fra de andre gummier, som er godkendte tilsætningsstoffer, må man gå ud fra, at det ikke vil blive brugt i mad herhjemme, før det bliver godkendt. Stoffet er godkendt i USA og Japan, og man kunne derfor godt forestille sig, at man ville forsøge at »smugle« stoffet ind som en slags novel food. Det er nok ikke utænkeligt, at man også vil kunne støde på det i mad, der sælges herhjemme i helsekostbutikker. JECFA tildelte i 2001 en ikke begrænset ADI, mens EU’s ekspertkomité endnu ikke er blevet bedt om at se på dette stof.