E 160d Lycopen

Beskrivelse

Rødt carotenoid (se E 160), som forekommer naturligt blandt andet i tomater. Lycopen kan nu også fremstilles syntetisk og fra en mikroorganisme kaldet Blakeslea trispora, hvilket måske kan gøre dette farvestof mere anvendt end hidtil, såfremt denne nye fremstillingsmetode accepteres.

Må bruges i

De fødevarer, som generelt må farves. Der må bruges 100 mg/liter i læskedrikke og 50-500 mg/kg i en række andre fødevarer. Hvis stoffet virkelig skulle blive brugt i de mængder, ville ekspertkomitéens forudsætninger ikke kunne overholdes, da det naturlige indtag ligger på omkring 0,5 mg/dag, hvilket ville kunne nås med for eksempel 300 ml læskedrik med 100 mg/liter.

Funktion

Rødt farvestof.

Sundhedsmæssige forhold

Det har tidligere ikke været muligt at vurdere stoffet sundhedsmæssigt, da det kun var meget lidt undersøgt. SCF har dog udtalt, at stoffet kan bruges, uden at det giver anledning til problemer, såfremt indtaget ikke væsentligt overstiger, hvad man kan få fra naturlige kilder. Komitéen har set på den syntetiske variant, men fandt ikke, at der var oplysninger nok til at kunne acceptere anvendelsen af det. Den biosyntetiske variant er p.t. under vurdering for mulig godkendelse som farvestof. Anvendes nogen steder allerede i helsekostprodukter. Stoffet har ikke vitamin A-virkning, men er en effektiv antioxidant, hvilket er baggrunden for den udbredte anvendelse i helsekostprodukter.