Energi

Beskrivelse

Populært »kroppens brændstof«. Protein, kulhydrat, fedt og alkohol har et vist energiindhold, der udnyttes af kroppen. Energien måles i brændværdien. Det konkrete energiindhold for de energigivende bestanddele af fødevarer er pr. gram følgende: Protein 17 kJ (kilojoule) (det samme som 4 kcal (kilokalorier)), kulhydrat 17 kJ (4 kcal), fedt 38 kJ (9 kcal) og alkohol 29 kJ (7 kcal). Der er dog forskel på, hvilke energifaktorer, der benyttes, når disse bruges ernæringsmæssigt eller deklarationsmæssigt. EU har besluttet, at der for organiske syrer, sukkeralkoholer, fedt og alkohol skal deklareres anderledes end levnedsmiddeltabellerne angiver. Forskellene fremgår af nedenstående tabel: Energiomregningsfaktorer (se også energifordeling). Indholdsstof Levnedsmiddeltabeller Næringsdeklaration Protein 17 kJ/g 17 kJ/g Kulhydrat 17 kJ/g 17 kJ/g Organiske syrer 17 kJ/g 13 kJ/g Sukkeralkoholer 17 kJ/g 10 kJ/g Fedt 38 kJ/g 37 kJ/g Alkohol 30 kJ/g 29 kJ/g