Energifordeling

Gruppe

Se også

Beskrivelse

Angiver, hvor meget energi i procent der kommer fra protein, kulhydrat, fedt og alkohol. Fordelingen udregnes som den forholdsmæssige fordeling ud fra fødevarens totale energiindhold. Der benyttes følgende faktorer pr. g: Protein 17 kJ (4 kcal), kulhydrat 17 kJ (4 kcal), fedt 38 kJ (9 kcal) og alkohol 30 kJ (7 kcal). – Se også under energi. Hvis det totale energiindhold i en fødevare angives til 500 kJ og det har 10 g fedt, er fedtenergiprocenten (skrives ofte som fedt-E%): (10×38/500) × 100 = 76 %. Anbefalet energifordeling i kosten er: Protein 10-15 E%, kulhydrat 55-60 E% og fedt max. 30 E%. Fordelingen skal vurderes over, hvad man samlet har spist i løbet af en dag. Energifordelingen er vanskelig at bruge til at vurdere konkrete fødevarer, fordi man f. eks. ikke spiser fede oste alene, men ofte på brød, hvis tykkelse væsentligt ændrer på energifordelingen.