E 161 Xanthophyller

Beskrivelse

Xanthophyller er carotenoider, dvs. de ligner beta-caroten (E 160a, gulerodsfarve), men de har ikke vitamin A-virkning. De forekommer vidt udbredt i naturen, bl.a. i mange frugter og grøntsager. JECFA har ikke vurderet dem som gruppe, mens SCF har udtalt, at de er acceptable som fødevarefarver. Den tilføjer dog, at det kun gælder, så længe man anvender fødevarer som udgangsmaterialer, og ikke indtager væsentlig mere farvestof, end man ville gøre ved at spise de fødevarer, hvor farvestofferne forekommer naturligt. I EU’s tidligere farvestofliste var der medtaget 7 xanthophyller (fra a til g: E 161a Flavoxanthin, E 161b Lutein, E 161c Kryptoxanthin, E 161d Rubixanthin, E 161e Violaxanthin, E 161f Rhodoxanthin, E 161g Canthaxanthin). Hvorfor netop disse 7 var taget med blandt de mange kendte xanthophyller, står hen i det dunkle. Reelt har kun to af dem en praktisk betydning i dag, og derfor er kun de to tilbage på listen. Det drejer sig om lutein (E 161b) og canthaxanthin (E 161g).