E 161b Lutein

Beskrivelse

Det er et af de mest udbredte farvestoffer i naturen. Til fødevarer anvendes oftest ekstrakt af lucerne eller tagetes (fløjlsblomst).

Må bruges i

De fødevarer, som generelt må farves. Der må bruges 100 mg/liter i læskedrikke og 50-500 mg/kg i en række andre fødevarer. Stoffet har næppe tidligere været anvendt i større udstrækning i Danmark. Det kan være, at tendensen hen imod anvendelse af »naturlige« farvestoffer vil ændre på dette billede, samtidig med at også produkter, som ikke er fødevarer, bliver legaliseret som råvarer til fremstillingen.

Funktion

Gult farvestof.

Sundhedsmæssige forhold

Stoffet var tidligere ikke undersøgt, og SCF har blot udtalt, at det er acceptabelt som fødevarefarve, så længe man anvender fødevarer som kilder, og ikke indtager væsentlig mere farvestof, end man ville gøre ved at spise de fødevarer, hvor farvestofferne forekommer naturligt. At der anvendes udtræk fra lucerne og tagetes er altså i direkte modstrid med anbefalingerne fra EU’s egen ekspertkomité da tagetes eller lucerne næppe står på de fleste menneskers bord til daglig. I juni 2004 har JECFA dog tildelt lutein fra tagetes en ADI på 2 mg/kg legemsvægt. EFSA er i gang med at vurdere anvendelsen af lutein som kosttilskud.