E 171 Titandioxid

Beskrivelse

Fremstilles ud fra titanholdige mineraler. Anvendes foruden til fødevarer også til kosmetik og malerfarver.

Må bruges i

Alle fødevarer undtagen dem, som er specifikt friholdt for farvestoffer. Der er ikke fastsat maksimumgrænser.

Funktion

Hvidt farvestof især til overfladefarvning f.eks. af slik. Er også blevet brugt til en bestemt type hvid læskedrik og er nu også vidt udbredt i fedtfattige salater. Man kan undre sig lidt over hvorfor man anvender et hvidt farvestof også til salater, som er gule eller røde. Men tilsyneladende kan fedtfattige dressinger have en tendens til at blive lidt »gennemsigtige« så titandioxid anvendes til at gøre dem lidt mere »bastante«. Tidligere var det påbudt, at titandioxid skulle tilsættes til sojaprotein, som blev brugt til kød. Herved blev det lettere at påvise, om kødvarer ulovligt var blevet iblandet for meget soja. Altså et eksempel på, at et farvestof har været brugt til at undgå vildledning.

Sundhedsmæssige forhold

Passerer uomdannet gennem mave og tarm og optages ikke i kroppen, hvorfor det antages, at det ikke laver skade, og ADI er ikke begrænset.