Kulhydrater

Beskrivelse

En række forbindelser, der forekommer vidt udbredt i naturen. De består af kulstof, ilt og brint og er opbygget af sukkerarter. Kemisk deles kulhydraterne ofte i mono- og disaccharider og polysaccharider. Almindeligt sukker er et disaccharid, der består af glucose og fructose. Mono- og disaccharider optages hurtigt i organismen. Polysacchariderne består af op til flere hundrede monosaccharider kædet sammen i ofte komplicerede strukturer. Vigtige polysaccharider er stivelse og cellulose. Planter bruger stivelse til at oplagre energi, og cellulose bruger de til at opbygge cellevæggene med. Stivelse udgør (eller burde gøre det) en væsentlig del af vores næring i form af brød, kartofler, pasta, ris, gryn osv. Stivelse er at foretrække frem for sukker, fordi det optages langsommere. Cellulose er ufordøjeligt for mennesker. Stoffet bruges som tilsætningsstof ligesom andre polysaccharider, som udvindes af forskellige planter og tang.