Monascus

Beskrivelse

Rødt farvestof, som dannes af en skimmelsvamp (mug). Det kendes også under navnene Angkak og Koji. I det fjerne østen kender man til såkaldt rødris (red rice), som indgår i det lokale køkken. Det er ris, hvorpå skimmelsvampe af Monascus-arten gror og dermed giver den en rød farve. Smarte mennesker har fundet på at dyrke denne svamp og udtrække den røde farve for at bruge den som farvestof. Derved regner man med at kunne undgå E-numre, og stoffet markedsføres allerede på internettet som en erstatning for nitrit til farvning af kød, hvor ikke bare farven, men også nitrits konserverende effekt erstattes. Men denne anvendelse adskiller sig ikke fra andre farvestoffer, som også udvindes fra naturlige kilder, og som har E-nummer. Ydermere findes der ikke bevis for, at stoffet er ufarligt at bruge, og i betragtning af stoffets oprindelse er der grund til at være på vagt. Mange mugarter er nemlig kendt for at producere yderst giftige stoffer, de såkaldte mykotoksiner. EU-landene har derfor foreløbigt besluttet, at monascus skal betragtes på lige fod med andre farvestoffer, man sætter til maden, og stoffet må derfor ikke bruges, før det optages på Positivlisten, hvilket først kan ske efter en sundhedsmæssig vurdering.