Phytosterolester

Beskrivelse

Phytosteroler udgør en naturlig del af vegetabilske olier, nødder, grøntsager mm. Det er i flere forsøg vist, at stoffet kan nedsætte kolesterolniveauet hos forsøgspersoner. Der er i Danmark markedsført et nyt margarineprodukt som »novel food«, og produktet er tilsat 8% phytosterolestere. Det niveau svarer ved et normalt forbrug af margarine til en 8-10 dobling af indtaget af phytosteroler. Det er vurderingen, at det er sikkert at indtage margarinen, men SCF, anbefaler, at forbrugerne bliver informeret om, at en bivirkning ved phytosteroler er, at blodets indhold af antioxidanterne beta-caroten og lycopen falder med op til 20%. Det vil i øvrigt kunne påvirke personer, som ikke har en optimal A-vitaminstatus, f.eks. gravide, ammende og børn. Det må stærkt anbefales, at der foretages en undersøgelse af de sundhedsmæssige effekter hos forbrugeren, og den er endnu ikke foretaget.