E 234 Nisin

Beskrivelse

Antibiotikum af en type der kaldes bacteriocin, der udvindes af en særlig bakterieart, Lactokokker, som forekommer naturligt i rå mælk og visse oste.

Må bruges i

I semulje- og tapiocabudding må der bruges 3 mg/kg. Det giver næppe direkte anledning til problemer, da man skal spise mere end 1,5 kg budding for at nå op på ADI – selv hvis man er barn. Derudover må stoffet anvendes til visse typer oste i op til 12,5 mg/kg og op til 10 mg/kg i mascarpone (italiensk surmælksprodukt, som anvendes bl.a. til saucer og desserter). I øvrigt vil nisin kunne forekomme naturligt i visse oste. Hvis det er tilfældet, vil det ikke være deklareret.

Funktion

Konserveringsmiddel mod visse bakterier. Benyttes bl.a. i smelteost på dåse til at hæmme bakterier, der ikke er blevet dræbt ved varmebehandlingen. Danmark sender dåseost som fødevarehjælp til en række u-lande. I disse produkter skal der være tilsat nisin. Dels fordi dåseost fremstilles af affaldsoste og den hygiejniske kvalitet af disse ofte er utilstrækkelig. Dels fordi de lande, man sender produkterne til, ikke har mulighed for at opbevare dem under køl, som de burde. Der har været tilfælde, hvor dansk dåseost ikke har kunnet holde sig. Stoffet anvendes ikke til behandling af sygdomme.

Sundhedsmæssige forhold

Som hovedregel må antibiotika ikke anvendes i fødevarer, men ekspertkomitéerne har vurderet, at nisin kan bruges til fødevarer, da det ikke bruges til medicin for hverken dyr eller mennesker og der derfor ikke er risiko for dannelse af sygdomsfremkaldende bakterier, resistente mod nisin. SCF har fastsat en ADI på 0,13 mg/kg legemsvægt i 1990.