Smagsforstærker

Beskrivelse

Stof, der uden selv at tilføre smag af betydning, kan forstærke smagen i maden. Den mest kendte smagsforstærker er det 3. krydderi (mononatriumglutaminat, E 621), se også smagsforstærkere Stoffer, som ikke i sig selv har smag af betydning, men som kan fremhæve madens egen smag. Den mest kendte smagsforstærker er det 3. krydderi (mononatriumglutamat, E 621). I en række fødevarer (f.eks. pulversaucer) tilsættes hydrolyseret vegetabilsk protein (ses ofte deklareret HVP eller hydr. veg. prot.) og gærekstrakt. Disse indeholder ikke uvæsentlige mængder af glutamat. Tilsætningen betragtes som en fødevare og ikke som et tilsætningsstof og er derfor ikke reguleret. De tilsættes kun for smagens skyld. Smagsforstærkere har numrene E 620 – E 635. Sødestofferne E 957 thaumatin og E 959 neohesperidindihydrochalcon har også en effekt som smagsforstærkere, når de anvendes i koncentrationer mindre end det er nødvendigt for at søde.