E 270 Mælkesyre

Beskrivelse

Er en af de meget udbredte syrer i naturen, og den dannes også naturligt i kroppen. Fremstilles ved gæring af kulhydrater med mælkesyrebakterier eller syntetisk. I naturen dannes primært den såkaldte L-mælkesyre, mens den syntetiske er en blanding af D- og L-mælkesyre. Saltene hedder lactater efter det latinske navn for mælkesyre, acidum lacticum (se E 325 – E 327).

Må bruges i

Mælkesyre og lactater må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Må også bruges i vegetabilske økologiske varer. Den naturlige form (L-mælkesyre) må også bruges i modermælkserstatninger og i overgangskost.

Funktion

Mælkesyre og lactater har konserverende effekt og bruges desuden til at regulere surhedsgrad og smag. Da de desuden kan binde metaller, har de en forstærkende effekt på antioxidanter, der bruges til at hæmme harskning af fedt.

Sundhedsmæssige forhold

Mælkesyre er ligesom mange andre syrer ætsende i koncentreret form, men fortyndet helt uskadelig. ADI er ikke begrænset. Da det ikke er fuldt afklaret, om små børn kan omsætte D-mælkesyre i stil med den naturlige form L-mælkesyre, må kun L-mælkesyre anvendes til produkter, der direkte er bestemt for småbørn. Selvom syrens navn henviser til mælk, fremstilles den ikke ud fra mælk og indeholder ingen bestanddele, som kan være et problem for mælkeallergikere.