Tilsætningsstoffer som kan give anfald hos personer med intolerans over for visse farvestoffer og konserveringsstoffer | |
Nummer og navn | Bemærkninger |
Farvestoffer |
E 102 Tartrazin | Azofarvestof, syntetisk |
E 104 Quinolingult | Syntetisk |
E 110 Sunset Yellow FCF | Azofarvestof, syntetisk |
E 120 Carminer | »Naturlig« |
E 122 Azorubin | Azofarvestof, syntetisk |
E 123 Amaranth | Azofarvestof, syntetisk |
E 124 Ponceau 4R | Azofarvestof, syntetisk |
E 127 Erythrosin | Syntetisk |
E 132 Indigotin | Syntetisk |
E 133 Brilliant Blue FCF | Syntetisk |
E 160b Annatto | »Naturlig« |
Konserveringsstoffer |
E 200 Sorbinsyre |
Kan forekomme naturligt.
Nogle klager over mavebesvær efter indtag af sorbat, ellers kan symptomerne være udslæt eller hovedpine. |
E 202 Kaliumsorbat |
E 203 Calciumsorbat |
E 210 Benzoesyre |
Benzoesyre og benzoater forekommer også naturligt i visse frugter, især tyttebær, tranebær og multebær. |
E 211 Natriumbenzoat |
E 212 Kaliumbenzoat |
E 213 Calciumbenzoat |
E 214 Ethyl-p-hydroxybenzoat |
Syntetiske. Bruges kun i begrænset omfang. Hvis man er overfølsom for benzoater, er man det formentlig også for disse stoffer. |
E 215 Ethyl-p-hydroxybenzoat, natriumsalt |
E 216 Propyl-p-hydroxybenzoat |
E 217 Propyl-p-hydroxybenzoat, natriumsalt |
E 218 Methyl-p-hydroxybenzoat |
E 219 Methyl-p-hydroxybenzoat, natriumsalt |
E 220 Svovldioxid |
Sulfit kan udløse astmaanfald hos astmatikere, selvom de ikke er direkte allergiske over for sulfit. Det sker ved at svovldioxid, som er en luftart, frigøres fra maden, når den når mavesækken. Den frigjorte svovldioxid inhaleres og påvirker luftvejene og kan udløse et astmaanfald. |
E 221 Natriumsulfit |
E 222 Natriumhydrogensulfit |
E 223 Natriumdisulfit |
E 224 Kaliumdisulfit |
E 226 Calciumsulfit |
E 227 Calciumhydrogensulfit |
E 228 Kaliumhydrogensulfit |
Antioxidanter |
E 320 Butylhydroxyanisol (BHA) | Syntetisk |
E 321 Butylhydroxytoluen (BHT) | Syntetisk |
Tilsætningsstoffer, som ikke i sig selv giver allergiske anfald, men som kan indeholde rester af proteiner, som overfølsomme kan reagere på. | |
Emulgator, stabilisator og fortykningsmiddel |
E 322 Lecithiner | Kan være fremstillet af soja eller æg |
E 410 Johannesbrødkernemel | Disse gummier udvindes fra naturlige kilder. Det menes, at man kun udvikler allergi over for dem, hvis man i længere tid, f.eks. i arbejdsmiljøet, har inhaleret støv fra produkterne. |
E 412 Guargummi |
E 413 Traganth |
E 414 Arabisk gummi |
E 416 Karayagummi |
Tilsætningsstoffer, som kan give anledning til særlige typer af reaktioner. |
Aromaforstærkere |
E 620 Glutaminsyre | Det tredje krydderi. Nogle mennesker kan udvikle hovedpine, en brændende fornemmelse i halsen, trykken for brystet, kvalme og/eller svedudbrud, når de spiser glutamat. Forekommer især i det orientalske køkken, men findes også i mange færdigretter. |
E 621 Mononatriumglutaminat |
E 622 Monokaliumglutaminat |
E 623 Calciumdiglutaminat |
E 624 Monoammoniumglutaminat |
E 625 Magnesiumdiglutaminat |
E 626 Guanylsyre | Personer med urinsyregigt, som har fået besked på at undgå kost med puriner, bør undgå disse stoffer. |
E 627 Dinatriumguanylat |
E 628 Dikaliumguanylat |
E 629 Calciumguanylat |
E 630 Inosinsyre |
E 631 Dinatriuminosinat |
E 632 Dikaliuminosinat |
E 633 Calciuminosinat |
E 634 Calcium-5’-ribonucleotider |
E 635 Dinatrium-5’-ribonucleotider |
Konserveringsstoffer |
E 249 Kaliumnitrit | Det er rapporteret, at enkelte kan udvikle hovedpine på grund af blodkarudvidelse som følge af nitrit (hotdog disease). |
E 250 Natriumnitrit |