Fødevarer-allergi

Gruppe

Fødevarer, som ofte er årsag til allergi, samt ingredienser, der kan stamme herfra.
Fødevarer produkter som stammer herfra* produkter, som kan stamme herfra*
Mælkeprodukter:
mælk, ost, smør, yoghurt, ymer, cremefraiche.
kasein
kaseinat
lactalbumin
valle (-pulver, -protein)
animalsk protein/fedt (ikke mælkesukker)
sukkerarter (mælkesukker)
Glutenholdige:
Hvede, havre, rug, byg og spelt.
bulgur
grahamsmel
mannagryn
semulje
semulina
couscous
durum
pasta
mysli
rasp
råfrugt
stivelse
soja og jordnødder vegetabilsk protein
vegetabilsk olie
lecithin (soja)
æg albumin lecithin
fisk animalsk protein
animalsk olie/fedt
krebsdyr og skaldyr
nødder
* Produkter, hvori levnedsmidlets navn indgår, er ikke medtaget (f.eks. mælkeprotein).
Hvis følgende levnedsmidler eller produkter deraf, som er anført på EU’s liste over allergener, indgår i et levnedsmiddel, skal dette fremgå af deklarationen. De 12 fødevarer på EU’s allergiliste er følgende: Mælk, æg, fisk, skaldyr, korn, sojabønner, jordnødder, nødder, selleri, sennep, sesamfrø samt svovldioxid/sulfit. Det betyder i praksis, at sulfit i vin skal deklareres, hvilket der ellers ikke har været krav til. Danmark har indtil nu været det eneste land i europa, der har krævet mærkning af sulfit. Det bliver ligeledes sådan, at man ikke længere blot kan skrive “vegetabilsk olie”, hvis olien er produceret af et af de nævnte produkter. Det forventes, grundet overgangsbetingelser, at alle færdigpakkede fødevarer overholder de nye regler fra 2006.