E 296 Æblesyre

Beskrivelse

L-æblesyre forekommer vidt udbredt i naturen, bl.a., som navnet siger, i æbler. DL-formen, som anvendes som tilsætningsstof, er syntetisk fremstillet. Saltene kaldes malater efter det latinske navn for æblesyre, acidum malicum (se E 350 – E 352).

Må bruges i

Æblesyre og malater må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Må også bruges i vegetabilske økologiske varer. Den naturlige form af æblesyre (L-æblesyre) må også bruges i overgangskost.

Funktion

Æblesyre er et surhedsregulerende stof, men har samtidig konserverende egenskaber og en forstærkende effekt på antioxidanternes beskyttende virkning på olier og skrællede frugter og grøntsager.

Sundhedsmæssige forhold

Da den syntetiske æblesyre behandles af kroppen på samme måde som den naturlige, som indgår i en række fødevarer i forvejen, har man ikke fundet det nødvendigt at begrænse ADI. (JECFA i 1969 og SCF i 1990). Der har været rejst tvivl om børns evne til at omsætte den syntetiske form (D-formen), og syntetisk æblesyre er da heller ikke tilladt til produkter direkte beregnet til spædbørn.