E 322 Lecithin

Beskrivelse

Fedtstof, der forekommer vidt udbredt i naturen i dyr og planter. Findes i store mængder i æggeblommer og sojabønner. Fremstilles primært ved udtrækning fra soja, men man kunne forestille sig, at man i større udstrækning vil benytte æg eller måske en hidtil helt upåagtet kilde for at undgå mistanke om, at der er brugt soja fra genmodificerede planter (se også GMO).

Må bruges i

Lecithin må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle fødevarer, herunder vegetabilske økologiske varer, der må indeholde tilsætningsstoffer. Må herudover bruges i modermælkserstatning (max 1 g/liter) og i overgangskost på kornbasis (max 10 g/kg).

Funktion

1) Emulgator, der letter sammenblanding af vand og olie. Det er lecithin i æggeblomme, der virker som emulgator, når man bruger æg i f.eks. mayonnaise. Så hvis man sparer på æggene eller behøver længere holdbarhed (stabilitet), må man supplere med en eller flere andre emulgatorer. 2) Lecithin har en vis antioxidant virkning, dvs. det hæmmer harskning af fedt. Det er derfor det er nummereret som antioxidant. 3) Tablethjælpestof. 4) Næringsstof (betydning uvis).

Sundhedsmæssige forhold

Lecithin bruges i mange såkaldte helsekostprodukter og betragtes i visse kredse som lidt af et mirakelmiddel, idet det påstås at kunne hindre åreforkalkning. Dette har ikke kunnet påvises i undersøgelser på mennesker. Vi danner nemlig selv lecithin i kroppen og får rigeligt med den normale kost. Ved overdreven brug af lecithin som kosttilskud er der rapporteret bivirkninger som svimmelhed, kvalme og diarré. Visse mennesker har allergi over for sojaprodukter og vil også kunne reagere på lecithin fra soja. Personer, som er allergiske over for æg, skal ligeledes være på vagt over for lecithin, som er fremstillet af æg. Med de nye mærkningskrav skal det fremgå af etiketten, hvad der er brugt til fremstillingen. For mennesker, som ikke er allergiske over for soja eller æg, er lecithin i fødevarer, naturligt eller tilsat som emulgator eller antioxidant, harmløst, og ADI er derfor ikke begrænset.