E 325 Natriumlactat
E 326 Kaliumlactat
E 327 Calciumlactat

Beskrivelse

Salte af mælkesyre (E 270); forekommer naturligt sammen med denne især i fermenterede mælkeprodukter. Fremstilles ud fra mælkesyre, som på latin hedder acidum lacticum, hvorfra navnet på saltene stammer. Naturlig mælkesyre findes i den såkaldte L-form, medens syntetisk mælkesyre vil være en blanding af L- og D-formen.

Må bruges i

Lactaterne må ligesom mælkesyre bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Saltene af den naturlige L-mælkesyre må derudover bruges i overgangskost.

Funktion

Surhedsregulerende midler; forstærker herudover antioxidanternes beskyttelse mod harskning og brunfarvning. Calciumlactat kan derudover anvendes som næringsstof (kalktilskud).

Sundhedsmæssige forhold

Lactat indgår naturligt i kroppens stofskifte og indtages naturligt i store mængder gennem frugter og syrnede mælkeprodukter. Dette holdt sammen med flere dyreforsøg har medført, at man ikke har fundet anledning til at begrænse ADI. Voksne omsætter den syntetiske D-form på samme måde som den naturlige L-form. Men da det ikke er afklaret, om det samme gælder for små børn, må kun L-formen anvendes til produkter, som er direkte bestemt for småbørn.