E 330 Citronsyre
E 331 Mononatriumcitrat
Dinatriumcitrat
Trinatriumcitrat
E 332 Monokaliumcitrat
Trikaliumcitrat
E 333 Monocalciumcitrat
Dicalciumcitrat
Tricalciumcitrat

Beskrivelse

Naturligt forekommende syre og dens salte. Citronsyre findes, som navnet angiver, i særligt store mængder i citroner, hvorfra den også udvindes. Kan også fremstilles ved biosyntese. Saltene, kaldet citrater, fremstilles ud fra syren. Et senere tilkommet stof på listen er triammoniumcitrat. Da næste nummer (334) allerede var besat, måtte dette stof nøjes med nummer E 380. Det har egenskaber helt på linje med de øvrige stoffer beskrevet her.

Må bruges i

Citronsyre og citrater må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Citronsyre må herudover bruges i modermælkserstatninger, og citronsyre og saltene må bruges i overgangskost og i økologiske varer.

Funktion

Surhedsregulerende midler. Desuden forstærker de antioxidanternes effekt ved at binde metaller som f.eks. jern og kobber, som fremskynder harsknings- og bruningsprocesser. Denne kombinationseffekt udnytter man f.eks., når man bruger citronsaft til at smøre på nyopskårne avocadoer for at hindre, at de bliver brune. Effekten skyldes citronsaftens indhold af ascorbinsyre og citronsyre. Calciumcitrat kan desuden bruges som næringsstof (kalk) til mel og brød.

Sundhedsmæssige forhold

Citrat er et stof, som dannes i kroppen under normalt stofskifte, og forekommer desuden naturligt i store mængder i mange fødevarer. Dette, kædet sammen med flere undersøgelser af dyr og mennesker, har medført, at ADI ikke er begrænset. I de senere år har der cirkuleret nogle lister over E-numre, som påstår, at E 330 skulle være kræftfremkaldende. En påstand, der er grebet ud af luften.