E 334 Vinsyre
E 335 Mononatriumtartrat
Dinatriumtartrat
E 336 Monokaliumtartrat
Dikaliumtartrat
E 337 Natriumkaliumtartrat

Beskrivelse

Vinsyre og dens salte, tartrater, forekommer vidt udbredt i naturen, især i druer. Fremstilles som biprodukt ved vinfremstilling. Den naturlige form hedder L-vinsyre, mens syntetisk fremstillet vinsyre hedder DL-vinsyre, som ikke må anvendes i mad. Vinsyre hedder på latin acidum tartaricum, hvorfra navnet på saltene stammer. Et senere tilkommet stof på listen er calciumtartrat. Da næste nummer (E 338) allerede var besat, måtte dette stof nøjes med nummer E 354. Det har egenskaber helt på linje med de øvrige stoffer beskrevet her.

Må bruges i

Vinsyre og tartrater må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, herunder vegetabilske økologiske varer. Tidligere, før de fælles EU-regler, var der fastsat maksimumgrænser for at sikre, at ADI ikke kunne overskrides – det vil være vanskeligere at kontrollere nu. Stofferne må herudover anvendes i kiks og tvebakker til småbørn med højst 5 g/kg.

Funktion

Er surhedsregulerende midler og bruges som hævemiddel i bagepulver sammen med natriumbicarbonat (E 500). De har desuden en forstærkende virkning på antioxidanternes hindring af harskning af olier og brunfarvning af skrællede frugter og grøntsager.

Sundhedsmæssige forhold

Vinsyre og tartrater fra naturlige kilder er velundersøgte og har fået en samlet ADI på 30 mg/kg legemsvægt.