E 354 Calciumtartrat Se stofferne E 334 – E 337
E 355 Adipinsyre
E 356 Natriumadipat
E 357 Kaliumadipat

Beskrivelse

Stoffer, som fremstilles syntetisk. Forekommer også i naturen.

Må bruges i

Må kun bruges til kagefyld og -pynt, dessertblandinger på pulverform, geléagtige desserter og desserter med frugtsmag. Mængderne varierer fra 1-6 g/kg, hvilket ikke betyder noget sundhedsmæssigt. Derimod tillades der også 10 g/l i pulvere til hjemmefremstilling af læskedrikke. Hvis det virkelig er rigtigt, og der ikke bare menes 10 g/kg pulver, vil det betyde, at ADI vil kunne nås med bare 30 ml læskedrik – og det bliver man jo ikke meget læsket af! Man må håbe, at det er en trykfejl og at det vil blive rettet.

Funktion

Bruges mest som surhedsregulerende middel, men har også en effekt som antioxidantsynergist.

Sundhedsmæssige forhold

Både JECFA og SCF har i hhv. 1977 og 1990 tildelt adipinsyre og saltene en ADI på 5 mg/kg legemsvægt.