E 405 Propylenglycolalginat

Beskrivelse

Stof der fremstilles ud fra alginsyre (E 400) og propylenglycol (E 1520).

Må bruges i

Fedtemulsioner som mayonnaise og dressing, slik, is, desserter. Derudover i visse snackprodukter, kager, øl, læskedrikke og enkelte andre produkter. I øl og cider må der anvendes 100 mg/liter og i læskedrikke 300 mg/liter. De øvrige tilladelser er typisk på 1-5 g/kg. Med de mængder er det ikke muligt at komme bare i nærheden af ADI.

Funktion

Propylenglycolalginat bruges bl.a. til at stabilisere skum i øl og som emulgeringsmiddel i salatdressing. Når øl holder et fint skum, kan det altså skyldes propylenglycolalginat, men det skal i givet fald fremgå af etiketten.

Sundhedsmæssige forhold

Stoffet vurderes af begge ekspertkomitéer ud fra dets enkeltbestanddele, og ADI for alginsyredelen er således ikke begrænset (se foregående stoffer), mens ADI for propylenglycol er 25 mg/kg legemsvægt (se E 1520). Da propylenglycol udgør ca. 36% af stoffet, svarer det til, at stoffet som sådant har en ADI på 70 mg/kg legemsvægt.