E 406 Agar

Beskrivelse

Agar, som er et kulhydrat, der udvindes af tang, blev først opdaget i Japan omkring 1660. Det har i århundreder, især i Østen, været brugt som geleringsmiddel (ligesom husblas (gelatine)). Man begyndte at bruge agar i Europa omkring år 1800. Ordet agar kommer fra malajisk, hvor det hedder agar-agar. Hovedparten kommer fra USA (Californien) og Japan.

Må bruges i

Agar må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Må dog ikke bruges til at lave »jelly minicups« af. Må herudover anvendes til økologiske varer.

Funktion

I fødevarer bruges det som fortykningsmiddel og stabilisator. Det bruges sjældent alene, da det ikke »smelter« i munden som f.eks. gelatine.

Sundhedsmæssige forhold

Agar fordøjes ikke. Hvis man spiser agar i ren form, vil det svulme op og have en let afførende effekt. Der skal bruges doser på omkring 5 g eller mere, hvilket ikke kan opnås med de mængder der kan bruges i fødevarer. Anvendelsen giver ikke sundhedsmæssige problemer. ADI er ikke begrænset.