E 412 Guargummi

Beskrivelse

Kulhydrat, der udvindes af frøene fra guarplanten, en bælgplante, der meget ligner soja. Planten bruges også til kvægfoder.

Må bruges i

Guargummi må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Der er dog en regel om, at stoffet ikke må anvendes til fremstilling af tørrede fødevarer, der er bestemt til at suge vand op ved indtagelse (for at undgå de farlige slankemidler jfr. ovenfor). Må heller ikke bruges til at lave »jelly minicups« af . Guargummi må derudover bruges i vegetabilske økologiske varer og i tilskudsblandinger og overgangskost. I sidstnævnte produkter er der sat maksimumsgrænser på hhv. 1g/liter og 10 g/kg (dog 20 g/kg for glutenfri produkter).

Funktion

Anvendes som fortykningsmiddel og stabilisator. Guargummi er et af de mest anvendte fortykningsmidler. Dels fordi det er billigt, dels fordi det i sammenligning med andre fortykningsmidler danner en mere tyktflydende opløsning. Det er hurtigt og let opløseligt i koldt vand. Kan sammenlignes med andre vandopløselige fortykningsmidler som stivelse og gelatine. Bruges som stabilisator i is, samt til at give en mere elastisk dej. Som fortykningsmiddel anvendes det især i ketchup, salatdressinger og lignende. Foruden i fødevareindustrien bruges guargummi bl.a. til slankeprodukter, piller, tekstiler, kosmetik og maling.

Sundhedsmæssige forhold

Guargummi passerer tarmen uden at blive optaget i kroppen, og brugt som tilsætningsstof giver det normalt ingen sundhedsmæssige problemer (se dog nedenfor), og ADI er derfor ikke begrænset. Det skal dog understreges, at det kun gælder normal anvendelse. I visse slankemidler har man bevidst udnyttet, at guargummi ikke fordøjes, og derfor brugt store mængder. Når gummien svulmer op i maven, vil man få en mæthedsfornemmelse, uden at man får kalorier. Samtidig vil det også give en afførende effekt. Denne anvendelse har ekspertkomitéerne ikke kunnet vurdere de sundhedsmæssige konsekvenser af. Der er tilfælde af at folk er blevet kvalt ved at spise slankepulver med guargummi, fordi pulveret er svulmet op allerede i spiserøret og derved har lukket for luftrøret. Det er derfor ikke længere tilladt at sælge produkter af den type. Ligesom nogle mennesker kan udvikle allergi for soja, vil nogle være allergiske over for guargummi, som minder meget om soja. Det er sandsynligvis kun mennesker, som har indåndet stoffet som støv igennem længere tid, som udvikler allergi mod guargummi, og allergien er formentlig knyttet til rester af protein i stoffet. I løbet af 2004 opdagede man, at nogle produkter indeholdt store restmængder af formaldehyd, som tilsyneladende har været anvendt til desinfektion af guargummi. Selvfølgelig er det uacceptabelt, at et tilsætningsstof indeholder bakterier, men formaldehyd er måske ikke det mest hensigtsmæssige stof.