E 413 Traganth

Beskrivelse

Et kulhydrat, der fremstilles ud fra det tørrede udtræk af forskellige Astragalus-planter, som er småbuske, der gror i bjergområderne i bl.a. Tyrkiet og Iran. I planten skæres nogle snit, og den udsivede slimede masse (traganth) tørrer efter et par dage, på samme måde som når man udvinder naturgummi. En plante giver ca. 20 g traganth pr. tapning. Efter indsamling og sortering, bl.a. efter farve, forarbejdes det til flager eller males til pulver.

Må bruges i

Traganth må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Der er dog en regel om, at stoffet ikke må anvendes til fremstilling af tørrede fødevarer, der er bestemt til at optage vand ved indtagelse. Denne bestemmelse er indført, fordi man har oplevet slankeprodukter, hvor man har indtaget et tørret produkt, for at det i maven skal opsuge vand og svulme op og give en mæthedsfornemmelse. Der har imidlertid været tilfælde med det tilsvarende stof guargummi (E 412), hvor denne opsvulmen er sket allerede i spiserøret med kvælning til følge. Derfor er denne type produkter ikke længere tilladt. Må heller ikke bruges til at lave »jelly minicups« af. Traganth må også bruges til vegetabilske økologiske varer.

Funktion

Traganth bruges som stabilisator og fortykningsmiddel. Det danner en tyktflydende/geléagtig opløsning, der er stabil også i sure fødevarer. Det bruges derfor i f.eks. salatdressing, ketchup og lignende. I Danmark har traganth tidligere været tilladt til øl op til 20 g/kg. Den mængde har dog ikke været brugt, da det ville medføre, at øllet ville blive så tykt, at det kunne spises med gaffel.

Sundhedsmæssige forhold

Nogle mennesker har udviklet allergi over for traganth. Det er dog formentlig ikke traganthen som sådan, man er overfølsom overfor, men restindhold af andre bestanddele, primært protein, fra udgangsmaterialet. JECFA skønner således, at problemet er mindre, jo renere produktet er. Det er sandsynligvis kun mennesker, som har indåndet stoffet som støv igennem længere tid, som udvikler allergi mod traganth på samme måde som nogle bagere kan udvikle allergi mod almindeligt hvedemel. Traganth var gennem længere tid ikke så velundersøgt, som man normalt forlanger af et tilsætningsstof. Det var derfor ikke muligt at give det en ADI, men man accepterede dog fortsat brug, indtil vel udførte undersøgelser forelå, pga. den historiske anvendelse. Disse undersøgelser foreligger nu, og stoffet har af begge komitéer fået en ADI, der ikke er begrænset.