E 414 Arabisk gummi (Akaciegummi)

Beskrivelse

Vegetabilsk gummi (kulhydrat), der udvindes fra akacietræer, især i Afrika. Når saften siver ud fra sår i stammen, indsamles den og tørres i små skåle. Arabisk gummi har været kendt længe. De gamle egyptere (for 4000 år siden) brugte det f.eks. som bindemiddel i maling. Grunden til, at det hedder arabisk gummi er, at det i flere hundrede år var arabiske købmænd, der opkøbte det i Sudan og solgte det videre.

Må bruges i

Arabisk gummi må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Må dog ikke bruges til at lave »jelly minicups« af. Arabisk gummi må også bruges i vegetabilske økologiske varer samt i overgangskost. I sidstnævnte er maksimumgrænsen 10 g/kg, dog 20 g/kg for glutenfri produkter.

Funktion

Arabisk gummi benyttes som stabiliserings- og fortykningsmiddel. En af de teknologiske fordele ved arabisk gummi er, at det er meget let opløseligt i vand. Der kan laves opløsninger på op til 50%, mens man for de fleste andre gummier kun kan komme op på 5%. Arabisk gummi benyttes meget i slikindustrien, f.eks. for at undgå, at sukkeret i slik krystalliserer. Derudover benyttes det som fortykningsmiddel i f.eks. vingummi og andet blødt og elastisk slik. I glasur benyttes det som en slags bindemiddel, og derudover bruges arabisk gummi som bærestof for farve- og aromastoffer.

Sundhedsmæssige forhold

Brugt normalt i maden er der ingen sundhedsmæssige problemer, og ADI er ikke begrænset. Dog kan der være personer, som har udviklet allergi mod arabisk gummi ved at indånde det, på samme måde som nogle bagere udvikler allergi mod hvedemel. Allergien er formentlig knyttet til rester af protein i stoffet og således ikke til gummien som sådan.