E 415 Xanthangummi

Beskrivelse

Kulhydrat, der fremstilles ved en bakteriel gæringsproces. Når bakterien forgærer sukker, opbygger den gummien, som senere udvindes fra bakteriekulturen. Stoffet er opløseligt i både varmt og koldt vand. Danner tyktflydende opløsninger i lave koncentrationer.

Må bruges i

Xanthangummi må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Må dog ikke bruges til at lave »jelly minicups« af. Må også bruges i vegetabilske økologiske varer og til overgangskost. I sidstnævnte produkter er maksimumgrænsen 10 g/kg, dog 20 g/kg for glutenfri produkter.

Funktion

Xanthangummi benyttes som fortykningsmiddel og stabilisator. Alene giver xanthangummi ikke en god gelé, men sammen med f.eks. johannesbrødkernemel (E 410) danner den geléer, der er temperaturstabile. Benyttes ofte i kryddersaucer og salatdressing. En særlig anvendelse er i glutenfrit brød, hvor det delvis er i stand til at erstatte glutens bagetekniske egenskaber.

Sundhedsmæssige forhold

Ved anvendelse i mad er der ikke observeret sundhedsmæssige problemer. ADI var tidligere 10 mg/kg legemsvægt, men er nu ikke længere begrænset.