E 417 Taragummi

Beskrivelse

Kulhydrat, som udvindes af frøene af planten Caesalpinea spinosa. Den hører hjemme i Peru og minder meget om johannesbrødtræet (se E 410) og til dels også om guarplanten (se E 412).

Må bruges i

Taragummi må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Der er dog en regel om, at stoffet ikke må anvendes til fremstilling af tørrede fødevarer, der er bestemt til at optage vand ved indtagelse. Denne bestemmelse er indført på grund af erfaringer med såkaldte slankeprodukter, hvor man indtager et tørret produkt, for at det i maven skal opsuge vand og svulme op og give en mæthedsfornemmelse. Der er tilfælde med det tilsvarende stof guargummi (E 412), hvor denne opsvulmen er sket allerede i spiserøret med kvælning til følge. Derfor er denne type produkter ikke længere tilladt. Må heller ikke bruges til at lave »jelly minicups« af.

Funktion

Anvendes ligesom johannesbrødkernemel (E 410) og guargummi (E 412) som fortykningsmiddel og stabilisator. Anvendes mest til is, saucer og dressinger. Taragummi har været undersøgt i en række forsøg, og JECFA har i 1986 tildelt en ADI, som ikke er begrænset. Samme resultat kom SCF frem til i 1990, idet de dog tilføjede, at denne vurdering byggede på den antagelse, at anvendelsen normalt ikke ville overstige 0,5-1%.