E 422 Glycerol

Beskrivelse

Findes naturligt i fedt (se E 570). Fremstilles som biprodukt ved sæbefremstilling. For fremstilling af glycerol er det ligegyldigt, om det er fedt fra dyr eller planter der anvendes. Mennesker, som ønsker at undgå produkter fra dyr i almindelighed eller svin i særdeleshed, må altså være klar over, at det kan være fremstillet af svin. Kan også fremstilles syntetisk. Stoffet kaldtes tidligere glycerin, men det er en forældet betegnelse.

Må bruges i

Glycerol må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer.

Funktion

Glycerol minder lidt om sorbitol (E 420) og bruges som konsistensmiddel og tablethjælpestof og som bærestof. Selvom glycerol også smager sødt, er det ikke tilladt som sødemiddel.

Sundhedsmæssige forhold

Glycerol er normal bestanddel af fede fødevarer, og tilsat glycerol indgår i det normale stofskifte. ADI er derfor ikke begrænset. Glycerol har ligesom sorbitol en afførende effekt, men denne er ikke så udtalt.