E 425 Konjac
Konjacgummi
Konjacglucomannan

Beskrivelse

Konjacmel er mel, som udvindes af roden af en flerårig urt, Amorphophallus konjac, som dyrkes i det fjerne østen, og melet indgår i den traditionelle fjernøstlige kost bl.a. til fremstilling af geléer og nudler. Melet indeholder en fiber, glucomannan, som består af et kompliceret netværk af sukkerarterne glucose og mannose. Ved delvis udtrækning af glucomannanen fås et produkt, som kaldes konjacgummi, og ved fuld udtrækning konjacglucomannan.

Må bruges i

Konjacgummi og -glucomannan må bruges op til 10 g/kg i alle fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, men altså ikke i jelly mini-cups.

Funktion

Ligesom de øvrige naturgummier fra E 400 til E 418 kan konjac bruges som stabilisator og fortykningsmiddel i en lang række fødevarer, idet det er i stand til at gøre en væske tyktflydende.

Sundhedsmæssige forhold

Konjacgummi og konjacglucomannan har ikke været så grundigt undersøgt, som man normalt forlanger af et nyt tilsætningsstof. Men ingen af de undersøgelser, der er udført, har vist nogen problemer, og konjacmel har været anvendt som mad, uden at der er konstateret bivirkninger. Begge ekspertkomitéer har derfor, i 1996, accepteret brugen som tilsætningsstof. Da indtag over 5 g kan give maveproblemer, har SCF understreget, at brugt som tilsætningsstof behøves ikke mere end 1% i maden, hvilket ikke kan give anledning til sådanne problemer. EU-kommissionen har dog i marts 2002 stoppet salget af en række slikprodukter, som indeholdt E 425 Konjac pga. at børn i USA og Canada er blevet kvalt af at spise dem. Det drejede sig om nogle små »torpedoformede« geleklumper (kaldet jelly mini-cups), som blev presset ind i munden. Hvis presset blev for stort kunne hele klumpen sætte sig fast i halsen. Da geleen ikke kan smelte ved legemstemperatur og oven i købet er klistret, kan klumpen ikke rive sig løs ved normale hostereaktioner, og dødsfald ved kvælning er som sagt set. Da producenterne var kede af at miste en god forretning, prøvede de at erstatte konjacgummien med andre af de tilladte gummier, men da egenskaberne ved geleer lavet af disse gummier ikke adskiller sig væsentligt fra dem lavet med konjacgummi, besluttede EU’s medlemslande at forbyde også anvendelsen af disse.