E 440 Pectin
Amideret pectin

Beskrivelse

Pectin er et kulhydrat, der forekommer i mange frugter og grøntsager, hvor det styrker cellevæggene. Når frugt modner og bliver blød, er det bl.a. fordi pectinen nedbrydes. Som tilsætningsstof fremstilles det ud fra citron- eller appelsinskaller (indeholder ca. 30% pectin). Efter udtrækning, opkoncentrering og tørring fås et fint pulver. Ud fra pectin fås ved kemisk behandling amideret pectin.

Må bruges i

Pectin må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Pectin må herudover bruges i økologiske varer og i visse typer babymad. I syrnede tilskudsblandinger må bruges 5 g/liter, og i overgangskost må bruges 10 g/kg (i glutenfri produkter dog 20 g/kg).

Funktion

Begge stoffer benyttes som fortykningsmiddel (geleringsmiddel). Pectin danner nemt geléer i sure fødevarer med et højt sukkerindhold. Det bruges derfor ofte i marmelade og syltetøj, også til hjemmesyltning. Pectin har i mange år været benyttet til at forbedre konsistensen af marmelade fremstillet af frugt, der selv har et for lavt pectinindhold, som f.eks. jordbær. Hovedparten af pectinet anvendes i marmelader. Derudover benyttes pectin som fortykningsmiddel i en række fødevarer som is, desserter, frugt- og grøntkonserves, ketchup osv.

Sundhedsmæssige forhold

Pectin forekommer naturligt i kosten og har ved undersøgelser ikke vist skadelig effekt. ADI er ikke begrænset. Amideret pectin behandles af kroppen ligesom pectin og er derfor omfattet af denne ADI.