Børnenes flæskesteg af svinekam med sprød svær Af Food4Me

Opskrifter > Hovedretter

Forberedelse: 1,75 t

Når du køber flæskestegen, skal den være skåret af svinekammen og være uden ben.
Slagteren skal ridse sværen. Sværen skal ridses helt ned til kødet. Hver svær skal være ½ cm bred. Det er en god ide at lave flæskesteg sammen med en voksen.

Før du begynder
1. Find et stegetermometer frem.
2. Tag en lille bradepande med rist frem.

Sådan skal du gøre
1. Kom salt på sværen. Gnid sværen med salt. Vær omhyggelig med, at der kommer salt ned mellem alle sværene.
2. Sæt laurbærbladene ned mellem sværene.
3. Læg flæskestegen på risten. Flæskestegen skal ligge så lige som mulig. Læg evt. stanniol under stegen, så den lige høj over det hele.
4. Hæld vandet i bradepanden.
5. Stil stegetermometeret på 55 grader. Stik stegetermometeret ind i siden af stegen. Termometeret skal nå ind midt i stegen.
6. Sæt bradepanden med stegen på en bageplade midt i en kold ovn.
7. Tænd ovnen på 200 grader.
8. Lad stegen stege til stegetermometeret viser 55 grader.
9. Mærk med en gaffel om sværen er sprød.
10. Stil stegetermometeret på 65 grader.
11. Hvis sværen er sprød, skal stegen stege videre, til stegetermometeret viser 65 grader.
Hvis sværen ikke er sprød skal ovnen skrues op på 250 grader, og stegen skal stege videre, til stegetermometeret viser 65 grader.
12. Tag stegen ud af ovnen og pak den ind i stanniol.

Brun sovs
Sådan skal du gøre
1. Sæt en si i en skål.
2. Hæld stegeskyen fra bradepanden over i skålen.
3. Lad stegeskyen stå i 10 minutter.
4. Tag fedtet, der ligger i overfladen af stegeskyen væk med en ske, så der kun er skyen tilbage.
5. Hæld skyen i en gryde. Hvis der ikke er 5 dl sky, skal du hælde bouillon i gryden, til du har 5 dl.
6. Kog skyen og skru ned.
7. Hæld majsstivelse og vand i en lille skål. Rør det sammen til en jævning.
8. Jævn sovsen. Hæld jævningen i skyen, mens du pisker.
9. Kog sovsen i 3 minutter.
10. Kom salt, peber og kulør i sovsen.
11. Smag sovsen til.

Rødkål
Sådan skal du gøre
1. Del rødkålen i 2 halvdele. Skær hver halvdel over.
2. Pil de yderste blade af rødkålen og skær stokken af.
3. Skær rødkålen i tynde strimler.
4. Kom smørret i en stor gryde og smelt det.
5. Kom rødkålen i gryden. Rør og svits den i ca. 5 minutter.
6. Kom eddike, ribssaft, sukker og salt i gryden.
7. Læg låg på gryden. Bring rødkålen i kog og skru ned.
8. Kog rødkålen ved svag varme i ca. 1 time. Rør i kålen en gang i mellem.
9. Smag rødkålen til med sukker og salt.

Hvis der er rødkål til overs, kan den fryses.

Kogte kartofler
Sådan skal du gøre
1. Vask kartoflerne og skræl dem.
2. Læg kartoflerne i en gryde.
3. Hæld vand i gryden, indtil vandet lige dækker kartoflerne.
4. Kom salt i gryden.
5. Læg låg på gryden og bring kartoflerne i kog.
6. Skru ned og kog kartoflerne i ca. 25 minutter.
7. Mærk med en kniv om kartoflerne er kogte.
8. Hæld vandet fra kartoflerne.

Servering af flæskestegen
1. Skær flæskestegen i skiver og læg dem på et fad.
2. Hæld sovsen i en skål.
3. Hæld kartoflerne i en skål
4. Hæld rødkålen i en skål.

Tilbehør
Brun sovs
Rødkål
Kogte kartofler

Ingredienser

  • 1,50 kg svinekam uden ben
  • 1,50 spsk groft salt
  • 2 laurbærblade
  • 5 dl koldt vand
  • Brun sovs
  • 5 dl stegesky og bouillon
  • 3 spsk majsstivelse
  • 1 dl vand
  • lidt salt
  • lidt peber
  • lidt kulør
  • Rødkål
  • 1 lille rødkål, ca. 1 kg
  • 25 g smør
  • 1 dl eddike
  • 2 dl sød ribssaft
  • 1-3 spsk sukker
  • 0,50-1 tsk salt
  • Kogte kartofler
  • 1,50 kg skrællekartofler
  • vand
  • 0,50 tsk salt

Beregn til kuverter:   

Næringstofsværdier
Pr. kuvert

  • Energi 4.050,91 kJ
  • Protein, total 69,99 g
  • Kulhydrat, total 80,74 g
  • Fedt, total 42,26 g
  • Alkohol 0,04 g
  • Vand 902,47 g
  • A-vitamin 44,69 RE
  • β-caroten 98,56 μg
  • E-vitamin 0,84 ATE
  • B1-vitamin, thiamin 2,73 mg
  • B2-vitamin, riboflavin 0,88 mg
  • Niacin 31,34 NE
  • B6-vitamin 2,02 mg
  • Pantothensyre 3,61 mg
  • Biotin 9,41 μg
  • Folat 208,19 μg
  • B12-vitamin 2,21 μg
  • C-vitamin 198,08 mg
  • Natrium, Na 2.635,65 mg
  • Kalium, K 3.109,59 mg
  • Calcium, Ca 163,77 mg
  • Jern, Fe 6,77 mg
  • kostfibre 8,40 g
  • Sukkerarter, ialt 15,53 g
  • tilsat sukker 7,59 g
  • Cholesterol 200 mg
  • D-vitamin 1,90 μg
  • Vis alle >>

Energifordeling

Protein
 
29%
Kulhydrat
 
30%
Fedtenergi
 
39%

Karakteristika

  • Energi 79% af ADI
  • Protein, total 70% af ADI
  • B1-vitamin, thiamin 182% af ADI
  • Niacin 157% af ADI
  • B6-vitamin 126% af ADI
  • Folat 69% af ADI
  • B12-vitamin 110% af ADI
  • C-vitamin 264% af ADI
  • Kalium, K 89% af ADI
  • Jern, Fe 75% af ADI