Braiserede svinekæber med majskerner, polenta og tomatchutney Af Food4Me

Opskrifter > Hovedretter

Forberedelse: 1,75 t

Kødet
Bestil kæbeklumper hos slagteren et par dage i forvejen.
Dup kødet tørt med køkkenrulle. Varm olien på en pande ved god varme. Brun kødet og læg det i en gryde eller et fad, som kan tåle at komme i ovnen.
Skær grøntsagerne i tern og rist dem på panden. Bland dem sammen med kødet.
Hæld hvidvinen på panden og lad den koge ind til det halve. Hæld den over kødet og tilsæt rosmarin.
Pres saften af appelsinerne og hæld det over kødet sammen med bouillonen. Læg stanniol eller låg på og stil det i ovnen ved 180 grader i 1¼-1½ time til kæberne er møre.
Tag kæberne op på et fad.
Si skyen gennem et klæde.
Kog skyen ind til ca. 2 dl. Varm kæberne i skyen, så de bliver glaserede. Tag kæberne op, pisk koldt smør i saucen og smag den til.

Polenta
Bring 5 dl vand i kog. Hæld grynene i under omrøring og kog i 10-15 minutter ved svag varme til konsistensen er som en fast grød. Rør jævnligt i grøden, mens den koger.
Tilsæt 1 spsk olie, revet parmesan og citronsaft. Smag til med salt og peber.
Smør en flad bakke med ½ spsk olie. Hæld polentaen på bakken og glat den ud, så den bliver højst 2 cm høj. Stil den i køleskab, evt. til næste dag.
Skær polentaen i firkanter på ca. 6 x 6 cm og derefter i trekanter.
Lad olien blive godt varm på en pande og steg polentaen gylden.

Tomatchutney
Skær tomaterne i 1-2 cm store tern.
Lad sukkeret smelte til lys karamel i en gryde. Tilsæt løg i tynde skiver og lidt salt. Tilsæt vineddike, når løgene er bløde. Lad eddiken koge væk. Tilsæt tomater i tern og lad væsken næsten fordampe. Smag til. Tomatchutneyen smager bedst, når den har stuetemperatur. Tag den ud af køleskabet en time før servering, hvis den er lavet i forvejen.

Friske majs
Skær kernerne af majskolberne og damp kernerne i 1 dl vand i ca. 5 minutter. Hæld vandet fra de kogte majs. Tilsæt smør og citronsaft og smag til med salt og peber.

Pynt retten med rosmarin.

Vinforslag
Gigondas, Crozes Hermitage eller Bandol. Serveringstemperatur 14-16 grader


Tips

* I stedet for friske majskolber kan retten laves med frosne majs eller majs af god kvalitet fra dåse.
* Svinekæberne, polenta og tomatchutney kan evt. laves dagen i forvejen.
* Svinekæberne kan også steges i en gryde i 1¼-1½ time.

Ingredienser

  • 8 afpudsede svinekæber/kæbeklumper
  • 1 spsk olie
  • salt og peber
  • 1-2 gulerødder
  • 2 skalotteløg
  • 0,25-0,13 selleri
  • 1 dl hvidvin
  • 1-2 kviste rosmarin
  • 2 appelsiner
  • 2 dl bouillon eller fond
  • 20 g smør
  • Polenta
  • 1 dl majsgryn til polenta
  • 1,50 spsk olivenolie
  • 1 spsk hel parmesan
  • 1 tsk citronsaft
  • 2-3 spsk olie
  • Tomatchutney
  • 4 tomater
  • 1 spsk sukker
  • 1 skalotteløg
  • 0,50 dl sherryvineddike
  • Friske majs
  • 2 majskolber
  • 1-2 spsk smør
  • 1 tsk citronsaft
  • Pynt
  • Rosmarin

Beregn til kuverter:   

Næringstofsværdier
Pr. kuvert

  • Energi 3.441,92 kJ
  • Protein, total 59,88 g
  • Kulhydrat, total 40,60 g
  • Fedt, total 46,18 g
  • Alkohol 2,50 g
  • Vand 476,10 g
  • A-vitamin 560,59 RE
  • β-caroten 5.606,01 μg
  • E-vitamin 3,10 ATE
  • B1-vitamin, thiamin 2,22 mg
  • B2-vitamin, riboflavin 0,51 mg
  • Niacin 29,02 NE
  • B6-vitamin 1,16 mg
  • Pantothensyre 2,88 mg
  • Biotin 5,51 μg
  • Folat 102,09 μg
  • B12-vitamin 1,85 μg
  • C-vitamin 61,16 mg
  • Natrium, Na 781,79 mg
  • Kalium, K 1.539,77 mg
  • Calcium, Ca 122,50 mg
  • Jern, Fe 2,86 mg
  • kostfibre 5,41 g
  • Sukkerarter, ialt 14,35 g
  • tilsat sukker 3,00 g
  • Cholesterol 181,38 mg
  • D-vitamin 1,40 μg
  • Vis alle >>

Energifordeling

Protein
 
30%
Kulhydrat
 
17%
Fedtenergi
 
50%

Karakteristika

  • Fedtenergi 50%
  • Energi 67% af ADI
  • A-vitamin 62% af ADI
  • B1-vitamin, thiamin 148% af ADI
  • Niacin 145% af ADI
  • B6-vitamin 73% af ADI
  • B12-vitamin 93% af ADI
  • C-vitamin 82% af ADI