Braiseret, grillet grisenakke med rabarberchutney, salat og spidskål Af Food4Me

Opskrifter > Hovedretter

Forberedelse: 2,25 t

Nakkefilet
Bed slagteren om at dele en nakkefilet igennem på langs, så der bliver to ens lange stykker på størrelse med en tyk mørbrad.

Snør det ene stykke kød, så det kan skæres i ensartede runde skiver ved servering.

Krydr kødet med salt og peber. Varm olien i en gryde ved god varme. Brun hurtigt kødet på alle sider. Tilsæt persillerod og løg i skiver samt rosmarin, laurbærblade, et stykke skrællet ingefær på størrelse med en valnød skåret midt igennem, ½ gennemskåret hvidløg og chili skåret igennem på langs evt. med kerner. Vend det rundt i olien i gryden og tilsæt vin. Lad noget af vinen fordampe, inden der hældes vand ved, så det står 1/3 op om kødet. Læg låg på. Tilbered kødet ved svag varme til det er mørt - ca. 1 time. Vend det jævnligt.
Lad kødet køle ned. Gem det i køleskab evt. til næste dag.
Fjern kødsnoren. Skær en tynd skive af enderne af kødet, så snitfladen bliver lige. Skær kødet i 2-3 cm tykke skiver og smør dem med lidt olie. Grill skiverne på en varm grill til kødet har fået grillstriber og er blevet gennemvarmt.

Rabarberchutney
Hak løgene og svits dem med sennepsfrø i olien i en gryde. De må ikke tage farve. Skru ned til svag varme, læg låg på og lad løgene blive meget bløde. Tilsæt krydderierne og efter et par minutter rabarberstilke skåret i små tern. Lad det koge 5-10 minutter. Smag til med salt, peber, sukker og eddike til det har en sursød smag. Vend abrikoser i små tern i. Kom chutneyen på glas og gem den i køleskab - gerne i nogle dage.

Spidskål
Hæld tykmælken til afdrypning i et kaffefilter mindst nogle timer i forvejen, evt. natten over i køleskab.
Snit spidskålen fint eller groft alt efter hvad man bedst kan lide. Dryp citronsaft, salt og peber på spidskålen ½ time før servering, så kålen falder lidt sammen.
Rist spidskommen på en tør pande og knus dem i en morter.
Rør tykmælken med revet hvidløg, smag til med spidskommen, salt og peber. Tilsæt evt. piskefløde eller vand til konsistensen er lind. Vend spidskålen i.

Salat
Kog kartoflerne knapt møre i saltet vand, evt. med løvstikke.

Skær kartoflerne igennem og vend dem i lidt olie. Grill kartoflerne.
Grill de hele hvidløg med top.
Rør dressingen af sennep, balsamico, farin, olie og ½ spsk vand og smag til med salt og peber.
Vend til sidst salat, kartofler og hvidløg i dressingen.

Øl- og vinforslag
Mørk øl, fx Chimay - serveringstemperatur ca. 10 grader. Kraftig rødvin uden garvesyre fra Algier, Marokko, Libanon eller Sydfrankrig, fx Languedoc eller Côtes du Rhône - serveringstemperatur ca. 15 grader.


Tips

* Køber man en hel nakkefilet, kan resten af nakkefileten bruges til helstegning, i tern til sammenkogte retter eller til små nakkekoteletter. Nakkefileten mod boven har størst kødindhold, mens nakkefileten mod rygbenet har mere fedt mellem musklerne.
* Chutneyen kan tilberedes med æbler, tomater eller blommer i stedet for rabarber.
* Lav chutney nogle dage i forvejen. Den har godt af at trække. Den kan holde sig i flere uger i køleskab.
* I stedet for tykmælk kan bruges græsk yoghurt.
* I stedet for friske hvidløg med top kan bruges forårsløg.

Ingredienser

  • 1 nakkefilet skåret igennem på langs, ca. 1 kg
  • kødsnor
  • salt og peber
  • 1 spsk olie
  • 1 persillerod
  • 2 skalotteløg
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 laurbærblade
  • 3 cm frisk ingefær
  • 0,50 hvidløg
  • 0,50-1 grøn chili
  • 1,50-2 dl hvidvin
  • 1 spsk olie
  • Rabarberchutney
  • 3-4 store skalotteløg
  • 1 spsk sennepsfrø
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 stang kanel
  • 2 laurbærblade
  • 1 stjerneanis
  • 1 knsp safran
  • 0,50 tsk stødt kardemomme
  • 1 bundt rabarber, 8-10 stk
  • 7-8 spsk sukker
  • 3-4 spsk hvidvinseddike
  • 10 tørrede abrikoser, ca. 50 g
  • Spidskål
  • 4-5 dl tykmælk
  • 0,50-1 spidskål
  • 0,50 citron
  • 1-2 tsk hel spidskommen
  • 1 fed hvidløg
  • evt. 1-2 spsk piskefløde
  • Salat med grillede kartofler og friske hvidløg
  • 500 g små kartofler
  • evt. løvstikke
  • 1 spsk olie
  • 4-8 nye hvidløg med top
  • 0,50 spsk grov sennep eller dijonsennep
  • 0,50 spsk lys eller mørk balsamico
  • 0,50 spsk brun farin
  • 2-5 spsk olivenolie
  • Salat, fx rød asiensalat, mamenia eller rucola

Beregn til kuverter:   

Næringstofsværdier
Pr. kuvert

  • Energi 6.231,63 kJ
  • Protein, total 67,14 g
  • Kulhydrat, total 138,95 g
  • Fedt, total 71,31 g
  • Alkohol 6,22 g
  • Vand 829,19 g
  • A-vitamin 295,96 RE
  • β-caroten 2.559,66 μg
  • E-vitamin 3,40 ATE
  • B1-vitamin, thiamin 2,35 mg
  • B2-vitamin, riboflavin 1,35 mg
  • Niacin 26,84 NE
  • B6-vitamin 2,96 mg
  • Pantothensyre 3,92 mg
  • Biotin 15,33 μg
  • Folat 355,24 μg
  • B12-vitamin 2,42 μg
  • C-vitamin 86,64 mg
  • Natrium, Na 744,54 mg
  • Kalium, K 3.325,98 mg
  • Calcium, Ca 490,26 mg
  • Jern, Fe 10,04 mg
  • kostfibre 10,31 g
  • Sukkerarter, ialt 56,09 g
  • tilsat sukker 34,47 g
  • Cholesterol 193,62 mg
  • D-vitamin 1,75 μg
  • Vis alle >>

Energifordeling

Protein
 
18%
Kulhydrat
 
35%
Fedtenergi
 
42%

Karakteristika

  • Fedtenergi 42%
  • Energi 122% af ADI
  • Protein, total 67% af ADI
  • Fedt, total 78% af ADI
  • B1-vitamin, thiamin 157% af ADI
  • B2-vitamin, riboflavin 79% af ADI
  • Niacin 134% af ADI
  • B6-vitamin 185% af ADI
  • Folat 118% af ADI
  • B12-vitamin 121% af ADI
  • C-vitamin 116% af ADI
  • Kalium, K 95% af ADI
  • Calcium, Ca 61% af ADI
  • Jern, Fe 112% af ADI