Blomkålsgratin Af Food4Me

Opskrifter > Hovedretter

Forberedelse: 60 min

Del blomkålen i små buketter og kom dem i kogende vand tilsat salt og kog dem i ca. 4 min. Hæld blomkålen til afdrypning i en sigte. Skær skinken i små tern.

Kom mel og 1½ dl af mælken i en tykbundet gryde. Pisk det til en jævning. Tilsæt resten af mælken og smørret og bring det i kog under piskning. Kog blandingen godt igennem. Tag gryden af varmen og lad dejen køle lidt af. Rør æggeblommerne (1 stk. = ca. 25 g) i én ad gangen. Rør godt ind imellem. Tilsæt salt, peber, skinke og blomkålsbuketter. Pisk hviderne (1 stk. = ca. 30 g) meget stive, og vend halvdelen i dejen med en dejskraber. Fold til sidst resten af hviderne forsigtigt i. Hæld dejen i et smurt, raspdrysset gratinfad (ca. 2 liter). Bag gratinen midt i ovnen. Server straks.

Ingredienser

  • 300 g blomkål, dansk, rå
  • 0,50 l vand
  • 0,50 tsk salt, havsalt
  • 150 g skinke med fedtkant og svær, røget, kogt (partyskinke)
  • 1,50 dl hvedemel
  • 3 dl letmælk
  • 10 g smør, saltet
  • 100 g æg, blomme, rå
  • 0,75 tsk salt, havsalt
  • 120 g æg, hvide, rå
  • 1,50 spsk rasp
  • 0 g purløg, rå
  • 240 g rugbrød, fuldkorn
  • 300 g tomat, dansk, rå
  • 100 g salat, iceberg, rå

Beregn til kuverter:   

Næringstofsværdier
Pr. kuvert

  • Energi 1.477,14 kJ
  • Protein, total 19,39 g
  • Kulhydrat, total 36,46 g
  • Fedt, total 16,28 g
  • Alkohol 0 g
  • Vand 254,28 g
  • A-vitamin 205,54 RE
  • β-caroten 851,56 μg
  • E-vitamin 2,67 ATE
  • B1-vitamin, thiamin 0,48 mg
  • B2-vitamin, riboflavin 0,40 mg
  • Niacin 6,31 NE
  • B6-vitamin 0,44 mg
  • Pantothensyre 2,46 mg
  • Biotin 20,93 μg
  • Folat 181,19 μg
  • B12-vitamin 1,05 μg
  • C-vitamin 27,23 mg
  • Natrium, Na 1.166,63 mg
  • Kalium, K 722,83 mg
  • Calcium, Ca 75,71 mg
  • Jern, Fe 3,75 mg
  • kostfibre 8,36 g
  • Sukkerarter, ialt 5,79 g
  • tilsat sukker 0 g
  • Cholesterol 349,76 mg
  • D-vitamin 1,26 μg
  • Vis alle >>

Energifordeling

Protein
 
22%
Kulhydrat
 
32%
Fedtenergi
 
41%

Karakteristika

  • Fedtenergi 41%
  • Folat 60% af ADI